Als je opzoek bent naar een keiharde Sci-Fi serie op Netflix, dan is Black Mirror je place to be. Maar welke afleveringen zijn nu het allerhardst? Jordy zocht het voor je uit! 

Black Mirror FTW

Black Mirror is van een heel ander niveau en genre dan de meeste series die je tegen zult komen. Ik kwam hem onlangs tegen op Netflix. Black Mirror vertelt in elke aflevering een compleet nieuw verhaal. Elke keer wel weer gebaseerd op de gevaren van de technologische ontwikkelingen. Watch out for social media and robots! Na de serie keek ik toch wel even anders naar mijn mobieltje en elektronica om mij heen.

Een perfecte mix tussen sci-fi, drama, komedie, avontuur en actie. Alles zit in deze serie en aangezien elke aflevering weer een nieuw verhaal vertelt met nieuwe acteurs uit Amerika of Engeland, verveelt het nooit. Hier de 6 beste afleveringen van Black Mirror!

SPOILERS! SPOILERS! SPOILERS!

#6 ‘Nosedive’

De seizoens opener van het laatste seizoen was de allereerste aflevering die ik zag dit weekend. Thanks Netflix for keeping your series in order. Maar dankzij het concept van Black Mirror maakt het niet uit in welk seizoen of aflevering je instapt. En Nosedive was alles behalve een mindere aflevering. Deze mooi in beeld gebrachte episode laadt een enge vooruitblik zien op social media gebruik. In deze realiteit is de timeline en feed het belangrijkste in het leven. Je persoon wordt geranked tussen de 1.0 en 5.0. Alles boven de 4.5 is populair en alles onder de 3.0 is uitschot. Wil je luxe vliegen of goed wonen moet je minstens een 4.5 zijn en anders tel je niet mee.

Bryce Dallas Howard zet een fantastische rol neer als Lacie en acteert heel mooi. Van in het begin van de aflevering een lieve huisvrouw tot aan het eind een psychopaat geobsedeerd met het behalen van een 4.5 waardoor ze in een neerwaartse spiraal terecht komt. Head’s up Instagrammers, this will be you in the near future!

Check de featurette hieronder voor een goeie preview! Op een schaal tot 10, een dikke 8.0.

#5 ‘The National Anthem’

De allereerste aflevering van de serie, The National Anthem, is een jaw-dropping opener. Met Rory Kinnear in de hoofdrol van Prime Minister Michael Callow die voor een onmogelijke keuze wordt gesteld. Het meest ‘enge’ aan deze aflevering is dat er in de gehele aflevering gebruik wordt gemaakt van hedendaagse technologieën. Voornamelijk Social Media. Daar waar Black Mirror voornamelijk de toekomstige technologieën etaleert, laat deze aflevering de horror van vandaag zien.

Op een bepaalde dag wordt de PM vroeg in de ochtend wakker gebeld. Wanneer hij naar beneden gaat en in de ‘panic room’ plaatsneemt krijgt hij een video te zien. Op de video zien we de prinses van Engeland die ontvoerd is en de eisen van de ontvoerders voorleest. Aan het einde van de video wordt het pijnlijk duidelijk wat de ontvoerders willen. Voor 16.00 diezelfde dag zal de PM op nationale TV sex moeten hebben met … een varken (!). Wanneer het bericht doordringt vertelt hij zijn staf  dat niemand dit te horen mag krijgen. De verslagen gezichten vertellen genoeg… It’s already all over the internet!

Ik kon geen goeie trailer vinden, dus vandaar een allesomvattende afbeelding.

Cijfer: 8.2

black-mirror

#4‘Playtest’

Een gruwelijk voorproefje op de toekomst van gaming. In Playtest komt het karakter van Black Mirror vaak terug. Een horror achtige sci-fi met bijna altijd een afschuwelijk einde. De aflevering werd geregisseerd door niemand minder dan Dan Trachtenberg die onder meer ook 10 Cloverfield Lane regisseerde. In de hoofdrol Wyatt Russell als Cooper en de prachtige Hannah John-Kamen als de mysterieuze Sonja.

Als Wyatt besluit van huis weg te lopen en een wereldreis te maken heeft hij de tijd van zijn leven. Tot op het moment dat hij in de UK aan komt en besluit dat het genoeg is geweest. Hij moet terug naar zijn moeder en zijn leven in Amerika. Voordat hij weggaat komt hij Sonja tegen en helpt zij hem aan een opdracht bij een game ontwikkelaar. Als hij besluit mee te doen aan een aantal simulatietests weet hij nog niet precies in wat voor wereld hij terecht zal komen.

Cijfer: 8.5!

#3 ‘San Junipero’

Mooi! Dat is in één woord deze aflevering. Een mooi verhaal, mooi verteld en mooi weergegeven. In eerste instantie denk je de aflevering volledig in de gaten te hebben, een throwback naar het verleden. Vervolgens zo rond het midden begin je af te vragen hoe alles precies in elkaar steekt en kom je erachter dat we in een simulatie zitten. Het einde daarentegen had je niet kunnen voorspellen en is prachtig! Waarschijnlijk de enige aflevering met een goed einde, een happy end.

Ik blijf het zeggen, maar again fantastisch geacteerd door Gugu Mbatha-Raw als Kelly en Mackenzie Davis als Yorkie. Daar staat de serie ook wel een beetje om bekend. Elke aflevering worden er relatief onbekende acteurs naar voren geschoven die fantastisch goed kunnen acteren. Maar ook moet ik even een zogeheten ‘shout-out’ maken naar Charlie Brooker die elke aflevering fantastisch schrijft.

Cijfer: 8.5! 

#2 ‘Be Right Back’

In veel lijstjes zie je deze toch wel vrij hoog staan en dat komt denk ik door het fantastische acteerspel van deze twee acteurs. Hayley Atwell als Martha en Domhnall Gleeson als Ash. Ik heb al een keer eerder geschreven over de Ierse acteur Domhnall in mijn lijst over Britse pareltjes waarin hij voorkomt bij mijn top pick About Time. Maar in deze serie speelt hij opnieuw weergaloos in het Britse drama genre.

In het begin van de aflevering wordt heel mooi de relatie tussen Martha en Ash duidelijk gemaakt op het scherm. Met subtiele hints zien we precies hoe de twee van elkaar houden en de kleine verslaving die Ash heeft. Vrij snel komen we ook achter de nare gevolgen van deze verslaving. Hij komt in een auto ongeluk terecht die vrijwel zeker veroorzaakt is door het gebruiken van een telefoon tijdens het rijden. Een kapotte Martha wordt achtergelaten en komt in aanraking met een App die het mogelijk maakt om met Ash te praten. Op basis van zijn social media gebruik wordt er een schatting gemaakt naar hoe hij zou antwoorden op bepaalde vragen. Dit gaat vervolgens een stap verder dat ze met hem kan bellen. En de laatste stap is een kloon van hem. Ja, een kloon!

Maar helaas blijkt al gauw dat mensen niet gekloond kunnen worden. Mooi verhaal, mooi verteld en laat ook pijnlijk onze realiteit zien!

Check de trailer heel gauw! Cijfer: 9,0

#1 ‘The Entire History of You’ 

Man, man, man! Ik heb een nieuwe acteur ontdekt. Toby Kebbel! Zoals jullie misschien wel vaker lezen ben ik altijd gefascineerd door acteurs en degene die ook daadwerkelijk goed kunnen acteren. Het is een lastig vak. En sommige zijn er meester in. Zo onder andere deze Toby die de rol van Liam Foxwell speelt.

Deze op-en-top Black Mirror aflevering laat ons een wereld zien waarbij mensen geïmplanteerd zijn met een chip die van hun ogen kleine computers maken. Elk moment van de dag wordt geregistreerd en kunnen ze terugkijken, de zogeheten re-do’s. Leuk? Nou nee. Want niks is meer verborgen, en alles is opgeslagen! Wanneer Liam zijn vrouw niet geheel meer vertrouwd besluit hij op onderzoek te gaan. Wat hij allemaal ontdekt, had hij liever nooit willen ontdekken.

Cijfer: 9,0

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here