Tegenwoordig spelen we onze favoriete games op consoles als de Playstation 4, maken we verbinding met Playstation Network en kopen we onze games in de Playstation Store. Maar dit alles is ergens begonnen. Tijd om te kijken waar precies.

De start van Sony Playstation

Voor de geschiedenis van de Playstation moeten we terug naar de jaren ’90. In deze tijd was Nintendo het grootste gaming-bedrijf ter wereld en was Sony met alles bezig behalve met games. Uiteindelijk ontstond er een samenwerking tussen de twee vanwege de komst van de CD-ROM. Sony en Nintendo stonden op het punt op een CD-eenheid uit te brengen voor de SNES, maar het proces verliep alles behalve soepel.

De ontwikkelingen voor de CD-eenheid bevonden zich al in een verre status toen Nintendo de samenwerking met Sony opeens verbrak. Het gigantische bedrijf kon geen overeenkomst vinden met Sony over de verdeling van de winst en uiteindelijk liep het hele project hierop stuk. De media was destijds al op de hoogte van alle ontwikkelingen en Nintendo besloot, na een tweede bod wat Sony destijds afsloeg, de zaak af te handelen met Philips. Uiteindelijk resulteerde dit in de CD-I wat, in de loop der jaren, een grote flop was.

Sony liet het er niet bij zitten en besloot om de CD-eenheid alsnog uit te brengen onder de naam Playstation. Een naam die we vandaag de dag nog maar al te goed kennen. Waar Nintendo een gigantische flop had met de CD-I, weten we inmiddels allemaal hoe het voor Sony uitgepakt heeft.

De komst van de Playstation 1

In 2000 kwam er een dunnere, goedkopere versie van de Playstation uit genaamd de Playstation 1. De specificaties waren hetzelfde als zijn voorganger, maar het design was minstens de helft kleiner. In 2004, negen jaar na de komst van de console, werd de Playstation de eerste console ooit met meer dan 100 miljoen verkochte apparaten. In 2006 stopte Sony de productie.

Playstation, Sony, geschiedenis

Het vervolg

Met de komst van de Playstation 1 wist Sony zichzelf op de kaart te zetten als game-ontwikkelaar, maar het grote succes lag nog in de toekomst. Na de release van een dunnere en kleinere PSone, verscheen de Playstation 2 in datzelfde jaar. Op 24 november 2000 maakte we in Europa kennis met de opvolger van Sony’s console. Het  beschikte over een snellere engine, leverde betere graphics en had de mogelijkheid om naast CD-ROM’s ook DVD’s af te spelen. De Playstation 2 maakte gebruik van speciale discs zodat illegale kopieën niet afgespeeld konden worden.

Naast de controller, bleef ook de memory card hetzelfde. Echter was de console zelf qua uiterlijk pittig veranderd en was deze nu ook rechtop neer te zetten. Via een Network Adapter was het voor het eerst mogelijk om games ook online te spelen tegen je vrienden. Daarnaast bevatte de PS2 een USB aansluiting waardoor tools als de EyeToy voor nieuwe ervaringen zorgde.

Verschillende varianten

De Playstation 2 was te koop in drie verschillende uitvoeringen: de standaard zwarte uitvoering, een satijn-zilveren uitvoering (we hebben hem nog staan) en de aqua-uitvoering. Later verschenen ook nog een lichtgele en een doorzichtige uitvoering. In 2004 breidde Sony de boel uit met een slimline-versie van de Playstation 2. Deze versie was slechts 2,5 cm dik en bevatte een klep wat omhoog schoot, waar je vervolgens je games in kon doen. Sony noemde de console de Playstation 2 Slim.

De Playstation 2 was razend populair en dat was ook wel te zien aan de productietijd. De console was namelijk maar liefst 13 jaar in productie en verliet in 2012 het strijdveld.

Playstation, Sony, geschiedenis

De komst van Playstation 3

Met het grote succes van zijn voorgangers kon hij natuurlijk niet wegblijven: de Playstation 3. De derde console uit de reeks werd op de E3 van 2005 aangekondigd en verscheen op 23 maart 2007 in Europa. Een release van grote klasse aangezien de console direct 1 miljoen keer verkocht. De directe concurrenten waren de Xbox 360 en de Nintendo Wii.

Het geheugen van deze Playstation was groter, de graphics waren ontzettend verbeterd en de console maakte gebruik van een draadloze controller. De memory card verdween en een Network Adapter zat al in de console ingebouwd. Het was echt ‘The Next Generation’. Sony lanceerde met de Playstation 3 ook de eerste Playstation die bij release twee verschillende versies had. Niet qua uiterlijk, maar qua innerlijk. De eerste versie verscheen met 40GB intern geheugen en was niet voorzien van backwards compatibility (mogelijkheid om PS2 games te spelen), de 60 GB variant had dit wel. Die laatst genoemde versie beschikte ook nog eens over een SD kaartlezer, memory stick kaartlezer en vier USB-Poorten (dit waren er 2 bij de 40 GB variant).

Sony uit zijn plaat

Dat Sony zichzelf constant probeerde te overtreffen werd met de PS3 wel duidelijk. Eind 2007 verdween de 60GB variant en was BC niet meer mogelijk. Daarvoor in de plaats verscheen in 2008 de 80 GB versie en later dat jaar een 160GB versie. Games werden groter en daar moest Sony mee aan de slag. In 2009 verschenen de 120GB en 250GB variant en in 2010 zagen we 160GB en 320GB hun opwachting maken.

Net zoals bij de Playstation 2, verscheen ook bij de Playstation 3 een Slim variant van de console. Deze versie beschikte over 4 verschillende harde schijf ruimtes (120, 160, 250 of 350 GB) en was kleiner, lichter en verbruikte aanzienlijk minder energie. Tijdens de E3 van 2012 kwam Sony met de Super Slim aanzetten. Deze was 20% kleiner dan de Slim en was aanzienlijk veel goedkoper. De interneren opslag varieerde tussen 12GB en 500 GB. Waarom Sony opeens met een goedkopere variant aan kwam zetten was destijds nog niet duidelijk, maar dat veranderde snel.

Playstation, Sony, geschiedenis

Playstation 4

Op 29 november 2013 kwam Sony namelijk met de Playstation 4: een console die we vandaag de dag allemaal kennen. Deze console was, volgens Sony zelf, al sinds 2008 in productie. De graphics waren nog beter dan voorheen, de controller is aangepast en de capaciteit ligt tussen de 500 GB en 2 TB. Wat er verder met de console gebeurde weten we allemaal.

Playstation, Sony, geschiedenis

Van mislukte samenwerking tot koning der consoles

Ondanks dat de felle strijd tussen Xbox en Playstation nog steeds bezig is, is hij in de afgelopen vier jaar al de best verkochte console geweest. Sony kreeg begin jaren 90 de middelvinger van Nintendo, maar kijk eens wie het laatst lacht. Juist ja, Sony. Waar Nintendo flopte, wist Sony de zaken goed te regelen en dat heeft het bedrijf voor goed op de kaart gezet in het gaming-landschap.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here