Het is ieder jaar weer volop genieten wanneer EA de nieuwe FIFA de winkels in smijt, maar hoe zit het met de prestaties van de game van dit jaar? Hoe lekker speelt FIFA 18 en wat is veranderd ten opzichte van vorige jaren? Mark zocht het voor je uit!

FIFA is de Call of Duty van de sportgames. Ieder jaar worden er kleine aanpassingen gedaan en toch verkoopt elke editie als een mafkees. Iets wat ook dit jaar weer het geval is. De game heeft hier en daar een aantal aanpassingen gekregen, maar is dat genoeg om FIFA ook dit jaar weer interessant te houden?

Eerder een uitbreiding

Ik heb in de afgelopen jaren vaker het gevoel gehad dat ik een uitbreiding aan het spelen was tijdens een nieuwe editie van FIFA, maar dit jaar is het nog wat erger. Dat wil niet zeggen dat FIFA 18 minder innovatie heeft dan ooit te voren, maar zo voelt het doordat vorige jaar The Journey om de hoek kwam kijken. Met de toevoeging van die nieuwe modes werd het overige snel vergeten, maar dat is nu niet het geval.

Het beste voorbeeld om te geven voor de hele game, is career mode. Deze mode loopt al een aantal jaar mee in hetzelfde jasje en krijgt ook dit jaar weinig nieuws. Er zijn inmiddels cutscene’s toegevoegd aan de transferwindow, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het nieuws wordt iets anders gebracht en er zijn hier en daar wat extra aanpassingen te doen voor het uiterlijk van je speler. Maar buiten dat is het allemaal maar weinig spannends.

Zonde als je nagaat dat EA dit jaar de ruimte had om het toe te voegen. In de afgelopen jaren is Ultimate Team volop ontwikkelt en vorige jaar zagen we The Journey voor het eerst op het toneel verschijnen. Maar met de komst van een vervolg op dat verhaal, had Career best nog wel wat aanpassingen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld dat eindeloze gewissel wanneer je, in Player Career, de sterren van de hemel speelt. Fix het, EA!

Dat zag je niet eerder!

Mark heeft weer even zitten zeuren om dingen die er niet zijn, dus kan ik het nu gaan hebben over nieuwe dingen die er wel zijn. Ondanks het feit dat echt grote veranderingen er niet zijn, zijn er wel kleine Tweaks die hun vruchten afwerpen.

Zo kunnen we vaststellen dat EA dit jaar flink is gaan bijslijpen. Vorige introduceerde ze de Frostbite Engine en dat kan dit jaar verbeterd worden. Simpel gezegd had je vorige jaar bijna geen reet aan de buitenspelers in een 4-3-3 formatie, iets wat dit jaar niet aan de orde is. Het steekpassen is immens verbeterd en ook de voorzetten hebben een groter slagingspercentage. Daarnaast is de reactie-tijd wat sneller, iets wat sinds FIFA 15 al aan het afbrokkelen was. Gelukkig, want hij lag vorige jaar erg laag.

Ook moet ik eerlijk zeggen dat het uiterlijk van de spelers en de tenue’s er flink op vooruit zijn gegaan. Al moet ik dan wel eerlijk bekennen dat er veel spelers totaal niet lijken, maar de poppetje ansicht zien er strak uit. Het enige waar ik me compleet aan kan ergeren zijn de coaches. Als je als EA zijnde dan toch maar 6 verschillende gezichten dropt, doe ze er dan niet bij. Ik bedoel: Giovanni van Bronckhorst is alles behalve een spierwitte magere man met een scheiding…

Ultimate team does it again!

Eerder riep ik al dat Ultimate Team in de afgelopen jaren als een malle is aangepakt en dat het wel hoogtijd is om dat met Career te doen. Maar ook dit jaar zien we weer een paar nieuwe dingen in FUT die de mode nog completer lijkt te maken.

Zo is er dit jaar de toevoeging van Legends. Legendes uit de voetbalgeschiedenis die je uit verschillende periodes van hun carrière kan toevoegen aan je team. Een combinatie die, met de beste spelers van vandaag, resulteren in een team waar elke voetballiefhebber een traantje bij weghaalt.

Ook is dit jaar de mogelijkheid er om tegen Ultimate Teams van spelers over heel de wereld te spelen, zonder online te hoeven spelen. Dus ben je liever offline bezig tegen de AI? Dan kan je gewoon tegen het team van Pietertje uit Groningen spelen, zonder dat Pietertje de controller in handen heeft.

Hunter keer terug!

Vorige jaar stond menig gamer op z’n kop toen EA The Journey toevoegde aan FIFA 17. De modes was uniek en speelde ontzettend lekker weg. Iets wat ook dit jaar niet veranderd is. Het verhaal gaat door en Hunter gaat internationaal, iets wat erg fijn is om te zien. Sinds dit jaar is Hunter ook aan te passen naar compleet eigen zin, iets wat ook erg fijn is.

Echter werkt de mode gewoon hetzelfde en waarom zou het ook anders moeten? Iets wat al goed is, moet je niet teveel verbeteren. Een goede keuze van EA, al heb ik het gevoel dat je als speler dit jaar minder invloed heb op de verhaallijn van Hunter dan vorige editie.

Goeie shit?

FIFA 18 is ook dit jaar weer hetzelfde liedje als vorige jaar, maar dan wel met hier en daar een paar ingrijpende aanpassingen. De Frostbite Engine is verbeterd en kleine tweaks zorgen voor een lekkerder baltempo. The Journey laat geen steken vallen en Ultimate Team is ook weer top dit jaar. Echter is de Career mode keihard aan vernieuwing toe.

FIFA 18 is eerder een uitbreiding op FIFA 17 dan een nieuwe game en dat is jammer. Maar dit wil niet zeggen dat FIFA 18 geen goede game is. FIFA 17 was heerlijk en FIFA 18 komt met kleine aanpassingen om het beter te maken.

RECENSIEOVERZICHT
FIFA 18
7.5
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here