In mijn vorige top-5 lijst had ik het over vijf stand-alone films die je nog eens moet bekijken. Een van die topfilms was de film Forrest Gump met Tom Hanks. In die film zit een fantastische quote die ook deze lijst gehaald heeft, dus die hou ik nog even tegoed. Maar het deed me wel denken aan andere fantastische film quotes en one-liners die de geschiedenis in zijn gegaan. Dus hier mijn top 10 van de beste film quotes en one-liners aller tijde!

 #10 Snakes on a Plane (2006)

Snakes on a Plane met in de hoofdrol Samuel L. Jackson was misschien niet de beste film van 2006 maar werd wel tot de cultstatus getorpedeerd dankzij de befaamde quote:  ‘Enough is enough. I’ve had it with these mothafuckin’ snakes, on this mothafuckin’ plane! Everybody strap in, I’m about to open some fuckin’ windows!’

Het grappigste aan deze quote is wel de TV-edit ervan waarin mothafucking’ vervangen werd met de woorden monday-to-friday tijdens de censuur (check die hier)

#9 300 (2006)

Deze film is waarschijnlijk het best bekend door zijn overtollige gebruik aan CGI. Voor mij een van de slechtste films ooit gemaakt met zo’n groot budget. Maar goed, andere zullen er vast anders over denken. Hoewel de film voornamelijk gestuurd wordt op epische gevechten en de dialogen hier en daar een beetje laat links liggen zit er wel een hele sterke one-liner in en dat is … THIS.. IS.. SPARTAA! Een graag gebruikte one-liner en tevens ook video fragment voor diverse memes en gags online.

#8 Lord of the Rings: The Fellowshop of the Ring

The Lord of the Rings heeft diverse memes voortgebracht waar de online community nog jaren mee vooruit kan en ook al rijkelijk gebruik van heeft gemaakt met diverse memes. Zo is de ‘One simply does not walk into mordor’ quote van Boromir gespeeld door Sean Bean al veelvoudig het internet over gegaan met zeer diverse uiteenlopende versies erop. Maar is ook Gandalf’s ‘You Shall not Pass’ een rijkelijk gebruikte meme voor diverse benauwde situaties. Kortom een meme heaven dankzij de fantastische quotes en one-liners. Hieronder een compilatie van de beste LOTR quotes!

#7 Jaws (1975)

De geïmproviseerde tekst ‘You’re gonna need a bigger boat!’ is de befaamde quote uit de filmklassieker Jaws. Regisseur Steven Spielberg schreef filmgeschiedenis met Jaws dankzij de legendarische suspense muziek en het gebruik te maken van nieuwe filmtechnieken om de haai tot leven te laten komen.

Fun fact: omdat de nep-haai niet op tijd klaar was voor het filmen vond Steven dat de muziek luider en vaker herhaald moest worden. Dit om te verbloemen dat in de grootste gros van de film je alleen de vin van de haai ziet en niet de haai zelf. Dit resulteerde uiteindelijk in die legendarische Oscar winnende score.

#6 Arnold Schwarzenegger 

Deze van oorsprong Oostenrijker heeft zijn hele oeuvre vol zitten met befaamde one-liners dat hij bijna zijn gehele carrière hier aan te danken heeft. Een aantal bekende zijn: I’ll be back, Hasta La Vista Baby en Get to the Chopper! Op de bank bij Engelse presentator Graham Norton in de gelijknamige Graham Norton Show bracht hij samen met o.a. Emilia Clarke en Jake Gyllenhaal een klein voorproefje op zijn portfolio catchphrases.

#5 Forrest Gump (1994)

In mijn inleiding en in een eerder lijstje heb ik het al gehad over deze film en de befaamde quote. Forrest Gump wordt met een 8.8 op IMDB gezien als een grote aanrader om te kijken en daar ben ik het volstrekt mee eens. Onder andere dankzij de befaamde quote over de doos met chocolaatjes. Wat een briljant acteur!

#4 James Bond 

Al vanaf 1962 worden de James Bond films naar het witte doek gebracht. Met nu in totaal 24 verfilmingen en 7 acteurs verder blijven de films relevant en houden ze de film quotes die het Bond karakter zo beroemd hebben doen maken in leven.

Bond, James Bond. Shaken, not stirred. Waarschijnlijk de twee meest bekende quotes uit de gehele franchise. Nu maar hopen dat Idris Elba de volgende acteur is die deze legendarische one-liners mag zeggen!

#3 Star Wars

Soms verbaasd het mij hoeveel mensen deze films en voornamelijk de oorspronkelijke trilogie nog niet hebben gezien. Desondanks kent iedereen wel de slechterik Darth Vader en zijn alom bekende one-liner: ‘No. I am your father’. Maar wat veel mensen niet weten is dat de quotes van Jedi-master Yoda zeer goed zijn en inspirerend kunnen werken. Mijn favoriet: ‘Train yourself to let go of everything you fear to lose’ en ‘Patience you must have, my young padawan’.

#2 The Shining (1980)

The Shining met in de hoofdrol een fantastische Jack Nicholson (drievoudig Oscar-winnaar) was een drama/horror film uit 1980 waarin een familie in de winter vertrekt naar een hotel met een kwade ambiance. Die vervolgens de vader, gespeeld door Nicholson, aanzet tot gewelddadige aanvallen. ‘Come out, come out wherever you are’ en ‘Here’s Johny!’ zijn twee legendarische quotes van deze suspense movie die nog vele jaren later nog steeds de film relevant en bekend houden. De muziek van onderstaande clip alleen is al angstaanjagend!

#1 The Dark Knight (2008)

Dit is een van mijn favoriete films aller tijden. Onder andere dankzij de fenomenale performance van Heath Ledger. Een rol waarvoor hij meer dan verdient een Oscar mocht winnen, die hij helaas niet meer zelf in ontvangst heeft kunnen nemen. Een grandioze acteur. Vandaar deze nummer 1 positie op de lijst. Hieronder een epische scene met een van de beroemdste film quotes: ‘Why so serious?’ .

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here