Op 21 september gaat de Nederlandse productie The Fox de bioscopen in. Acteur Morgan C. Jones (Game of Thrones, Vikings, Ripper Street) vult de hoofdrol van Simon Fox in. Maar hoe kijkt Morgan naar deze productie en wat is het verschil met Game of Thrones en Vikings? Hij nam de tijd om dit met ons te bespreken.

Bedankt voor je tijd Morgan! Hoe is het met je?

Vandaag? Ik ben een eerlijke man, ik heb een beetje last van een kater. Maar buiten dat gaat het hartstikke goed met me , haha.’

We gaan het straks hebben over je Nederlandse productie The Fox, maar waar ben je verder allemaal mee bezig?

Ik heb een aantal projecten die later dit jaar uitkomen. Ik speel in een twee-delige serie genaamd The Bailout, welke in Ierland op tv komt. Ik werk ook mee aan een klein comedy stuk voor RTE. Maar eerlijk gezegd ben ik, net als vele acteurs, heel slecht in het onthouden van releases. Ik ben daarom ook heel erg blij met mijn IMDB pagina, zodat ik een beetje weet welke projecten er precies gelanceerd worden. Het is niet heel handig, maar op zich een positieve klacht toch? Ik ben meer een persoon die zijn geheugen gebruikt voor het onthouden van teksten en wat minder voor zijn eigen leven haha.

Eén van de projecten waar je mee bezig bent geweest is The Fox. Je eerste Nederlandse productie als ik het goed heb?

Dit is inderdaad mijn eerste Nederlandse productie en hopelijk ook niet de laatste. Het was een geweldige ervaring.

Waarom was het zo geweldig?

Ik heb het in pakweg 20 jaar niet meer zo leuk gehad op een set zoals ik dat bij The Fox had. Maar het was ook gewoon de moeilijkheid van de rol die ik speelde. Het spelen van een hoofdpersonage was ook geweldig. Daarnaast had ik ook met een zooi nare mensen kunnen werken, maar dat was zeker niet het geval. Het was één geoliede motor, het was genieten, het was één groot feest. Van de regisseur tot de producenten en mijn mede-castleden. Alles paste gewoon.

Ik ben in jullie filmwereld ook een nobody en ik was ook bang dat mensen zouden zeggen: ‘Wie is deze kerel’? Maar dat was helemaal niet het geval. Iedereen was zo enthousiast en vriendelijk. Het was echt heel fijn. Vooral de samenwerking met Maarten Dannenberg was geweldig.

Maarten Dannenberg speelt inderdaad ook in de film en ondanks dat hij een Nederlandse acteur is, was dit ook zijn eerste Nederlandse productie. Hebben jullie elkaar hier nog in ondersteund?

Ik zeg altijd dat er een Bluetooth connectie tussen filmacteurs is. Je ontmoet ze, kijkt ze in de ogen en je weet binnen 30 seconden of je met ze kan werken of niet. Met Maarten was die connectie goed, ik had het gevoel alsof ik al 30 jaar met hem samenwerkte. Er was een gigantische klik en daarvoor verdient de casting credits.

De chemie was dus heel erg goed en daarom kwamen er ook weinig tips aan te pas. We hebben wel elkaars processen besproken, de manier waarop we het aanpakken. En eerlijk is eerlijk: het maakt niet uit hoe je het aanpakt, als de uitwerking maar goed is. En die uitwerking is op een hele overtuigende manier een leugen vertellen in feiten. Het was heel fijn dat dit met Maarten ontzettend goed ging. Ondanks het feit dat we het allebei op een andere manier aanpakken, zijn we toch op hetzelfde resultaat uitgekomen.

Je sprak net al even over de goede casting. Dit werd onder andere gedaan door regisseur en producent Klaas …. Hoe was het om met hem te werken?

Ontzettend goed! Klaas was mijn eerste internet date eerlijk gezegd, haha. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de eerste ontmoeting via het internet ging. We kenden elkaar inmiddels al een jaar voor we echt de handen konden schudden. Dit deden we zelfs een dag voordat we gingen filmen. We hebben in dat jaar veel ideeën uitgewisseld en Klaas was daarin een echte regisseur. Zei altijd dat mijn ideeën erg goed waren, maar deed er uiteindelijk helemaal niks mee. Haha, dat is nu eenmaal de taak van een regisseur.

Maar het komt er op neer dat het vanaf het begin al een hele bijzondere connectie was. We kende elkaar echt goed voor we aan het project begonnen. De avond voor we begonnen met filmen zat ik bij hem thuis te eten en ook met Klaas had ik het gevoel dat ik al 30 jaar wist wie hij was. Dat heeft deze productie zo bijzonder gemaakt.

Maar datgene wat er echt voor zorgde dat het prettig samenwerken was, was zijn mentaliteit. Er is geen bullshit bij Klaas. Klaas zegt gewoon wat hij denkt en wat hij wilt. Hij is ontzettend duidelijk in wat hij wil en dat is voor een acteur heel erg fijn. Het scheelt heel erg veel tijd, haha.

Je hebt het over één van de beste ervaringen die je gehad hebt. Toch heb je ervaringen met producties als Game of Thrones, Vikings en Ripper Street. Maar wat was nou het grote verschil tussen deze producties en The Fox?

Er zijn heel veel verschillen. Het is altijd heel anders om in een franchise te spelen of in een serie wat al langer loopt. Simpelweg omdat je vaak een kleine schakel bent in een grote meterkast. Zo was ik bijvoorbeeld in Game of Thrones binnen drie dagen thuis van een tripje Kroatië. Het was een hele kleine rol. Dus ik heb niet echt het gevoel dat ik onderdeel van de productie ben. Zelfde geld voor Vikings, al was dat wel wat langer. Dat ging om 2 tot 3 weken en uiteindelijk 3 afleveringen. Hierbij was ik dus al anders betrokken.

Het grote verschil tussen deze series en The Fox is dus vooral je betrokkenheid. Ik ben hier bij elke draaidag aanwezig geweest en heb het hele proces meegemaakt. Dat zorgt al voor een hele andere ervaring. Maar dat is niet het enige. Je hebt namelijk ook nog het verschil van budget.

Toen ik bij Game of Thrones was, die ene dag, knalde ze er zomaar 250.000 dollar doorheen. En nog was dat niet de duurste productie waar ik bij betrokken was. Deze moet nog uitkomen, maar het budget lag rond de 20 miljoen dollar voor een commercial van 6 minuten. En dat was fascinerend om mee te maken. Wanneer ik even aan het uitrekken was voor ik de set op moest, kreeg ik spontaan een koffie in mijn hand geduwd. Zo bizar. Overal waar je kwam stond wel iemand klaar om je het naar het zin te maken. Geweldig!

Uiteraard was dit niet het geval bij The Fox en dat was helemaal prima. Maar op die manier merk je wel dat je op andere wijze betrokken raakt bij zo’n productie.

Kan je ons vertellen waar The Fox over gaat?

The Fox is een politieke Thriller. Mijn personage, Simon Fox, is een Europol agent die voorheen als Ierse agent door het leven ging. Wanneer we Simon ontmoeten in de film zit hij een beetje op Rock Bottom. Hij heeft veel persoonlijke problemen, zoals het overlijden van zijn vader. Dit terwijl het land lijkt te veranderen in een politiestaat en daar gaat Simon een stokje voor steken. Het is in feiten een klassiek verhaal. Een man probeert te vluchten voor de politie terwijl hij voor het goede op komt. Een pure achtervolging.

Het is een erg intens en spannend verhaal. Toen ik het script las, kon ik eigenlijk niet wachten op wat er vervolgens ging komen. Al was ik soms wel bang, omdat ik erachter kwam dat iemand mij moest slaan, haha!

Nederlandse producties zijn vaak ééntonig en elke film lijkt wel een beetje op een andere film. Gaat dit bij The Fox anders zijn? Is dit een gamechanger?

Ik denk het zeker wel. Ik weet natuurlijk niet precies hoe het Nederlandse publiek in elkaar zit, maar in mijn beleving wordt dit een ander soort film. In Ierland hebben we dit ook meegemaakt en uiteindelijk is dit nu ook veranderd. Het is eigenlijk hetzelfde als de kookkunsten van je oma. Je wilt eigenlijk dat je oma altijd kookt, maar soms kan iemand anders ook ontzettend lekker koken. En wanneer je het dan een keer probeert, buiten je comfort zone, blijkt dat het ontzettend genieten is.

Ik denk dat The Fox de andere persoon is die kookt. Ik denk dat het de potentie heeft om het publiek in Nederland kennis te laten maken met wat nieuws van eigen bodem. Niet alleen nationaal gezien trouwens, maar ook internationaal. Het is een Engelse film en ik denk dat dit nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt.

Je hebt met heel veel Nederlandse mensen samengewerkt. Heb je al wat Nederlandse woorden geleerd?

Haha, ik heb aardig wat scheldwoorden opgepikt van de crew. Ook heb ik twee Nederlandse zinnen in de film en bij één van deze zinnen werd er steeds keihard gelachen. Maar dat is prima, want mijn personage moet ook niet goed zijn in Nederlands.

Thanks voor de tijd Morgan en veel succes met alles wat komen gaat!

Bedankt! Geen enkel probleem!

The Fox is gedistribueerd door Pink Moon B.V. en gaat op 18 september in Tuschinski in premieré. De film is vanaf 21 september voor iedereen te zien.

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here