Budgetsmartphones hebben vaak het imago dat het niet veel soeps is, maar daar heeft Samsung met de J-lijn inmiddels wel korte metten mee gemaakt. Toch is er met de J5 2017 nog een schepje bovenop gedaan en probeert de producent de budgetsmartphone nog beter te maken. Maar is dat gelukt? Mark zocht het uit!

Samsung Galaxy J5 2017 – specificaties

Display
5,2 Inch super amoled (720 x 1280 pixels)
Processor
Octacore 1,6 GGhz (Samsung Exynos 7870)
OS
Android 7.1 Nougat
Geheugen
2GB ram, 16GB opslag (uitbreiding mogelijk met Micro SD)
Camera
13MP achter, 13MP voor
Batterij
3000mAh
Prijs 
€220

In de laatste paar jaar heb ik niks anders gebruikt dan high-end smartphones. Ondanks het feit dat het me aardig wat centen kost, ben ik er al tijden tevreden mee. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de budgetsmartphone anno 2017? Samsung probeert met de Samsung Galaxy J 5 2017 een nieuw standaard neer te zetten en ik moet eerlijk bekennen dat het me best wel bevalt.

Lekker design

Het eerste wat je opvalt aan de Galaxy J5 2017 is het strakke design. De bazzles zijn smal, het scherm is pittig aanwezig en de afwerking van de camera en de knoppen zijn strak. Wanneer je de telefoon omdraait zie je dat ook de achterkant een aardig design heeft meegekregen. De camera is in de telefoon verwerkt en de antenne’s zijn boven en onder strak uitgelijnd.

De J5 2017 is gewapend met een headphone jack aan de onderkant, evenals een Micro USB aansluiting om op te laden. Ontgrendeling zit aan de rechterkant van de telefoon en volumeregeling aan de linkerkant. Boven de ontgrendeling zien we ook nog een speaker zitten, maar daar komen we later in deze review op terug.

Al met al een prima uiterlijk voor een telefoon van deze prijsklasse.

Goed scherm, kan beter

Zoals ik al zei is het scherm nadrukkelijk aanwezig en dat mag ook wel. De J5 2017 beschikt namelijk over een 5,2 Inch Super Amoled scherm. Wanneer je deze aanzet zullen de diepe kleuren je direct opvallen. Ook de zwartwaarde van het scherm ligt aan de hoge kant, dus wat betreft kleuren weet het scherm je flink te verrassen.

Maar het probleem van de J5 2017 is toch wel de scherpte van het 1280 x 720 pixels scherm. Deze ligt namelijk helemaal niet hoog en dat merk je in het dagelijks gebruik. Of je nu kijkt naar een YouTube video of foto’s bekijkt, scherp is het niet helemaal. Uiteraard hebben we te maken met een telefoon van €220, maar andere toestellen uit deze prijsklasse hebben al snel een scherper scherm te bieden.

Presteren naar niveau

De J5 2017 is voorzien van een Octacore processor met 8 teraflops. Dit betekend dat Samsung’s Exynos 7870 aanwezig is in het toestel, welke voorzien is van 1,6 GGhz. Dit zorgt ervoor dat het toestel prima te gebruiken is voor het lezen van artikelen, Facebook of Whatsapp. Echter moet je zware dingen als games spelen al snel vergeten met dit toestel.

Ook in het dagelijks gebruik merk je wel dat je te maken hebt met een budgetsmartphone, want hier en daar loopt het toestel nog wel eens vast. Maar wanneer je in deze prijsklasse gaat zitten, weet je dat dit kan verwachten. En wanneer je dat in het achterhoofd houdt, werkt dit toestel gewoon naar toebehoren.

Baas van een batterij

Het scherm is oké, net als de prestaties van de telefoon. Echter is de batterij het element wat iedere gebruiker van het toestel zal verbazen. Zelfs met mijn huidige high-end smartphone ga ik minder uren door op één accu. De batterij van de J5 2017 is voorzien van 3000Mah, wat meer dan genoeg is voor dit toestel. Op één accu kom je gerust de dag door, als het al geen anderhalve dag is. Een dikke plus dus!

Wat doet die speaker hier?

Zoals ik eerder al aangaf, zit de speaker van de J5 aan de zijkant van de telefoon. Deze is geplaatst boven de vergrendelknop en in eerste instantie had ik er weinig vertrouwen in. Een gevoel wat geheel terecht was. De plaatsing van de speaker is heel raar en onbegrijpelijk. Of je hem nu in landscape zet of gewoon, het aantal keren dat je per ongeluk de speaker afdekt is ontelbaar. Ik snap het persoonlijk niet.
Wat betreft het geluid kan het er mee door. Maar daar is alles dan ook mee gezegd. De kwaliteit ligt niet hoog, maar de speaker doet z’n werk.

Camera doet z’n werk

Zowel aan de voorkant als de achterkant zit een 13 mp camera op het toestel. Hiermee neem je aardige foto’s, maar meer ook niet. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van de foto’s, voor een toestel uit deze prijsklasse, hoog liggen.

Een echte toevoeging aan de camera is de voorflits. Deze zit naast de speaker aan de voorkant bevestigd en werkt optimaal. Dus ook in het donker heb je met de J5 2017 gewoon goeie selfies.

Goeie shit?

De Samsung Galaxy J5 2017 is een budget toestel waarmee ik mijn ogen uitkijk. De kleuren van het scherm, het uiterlijk van het toestel, de batterijduur en de prestaties zijn meer dan prima. Ik moet wel zeggen dat je aan alles merkt dat je te maken hebt met een budgettoestel, maar dat is toch exact wat het is? Voor €220 heb je gewoon een goede smartphone die volledig functioneert naar het geld wat hij kost. Iets wat we vandaag de dag misschien nog iets te weinig tegenkomen.

 

RECENSIEOVERZICHT
Samsung Galaxy J5 2017
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here